Ιστορικό

H τέχνη της κάνης.

Η παράδοση της BSA στην κατασκευή κανών κορυφαίας ακρίβειας, είναι φημισμένη και αξιοζήλευτη στην παγκόσμια βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η BSA προμηθεύει με κάνες διάφορους κατασκευαστές όπλων.

Η ράβδωση μιας κάνης δίνει στο βλήμα την δυνατότητα περιστροφής, η οποία λόγω του γυροσκοπικού φαινομένου δίνει σταθερότητα και ακρίβεια, ειδικότερα στις μακρινές βολές.

Η BSA χρησιμοποιεί 12 ραβδώσεις με λόγο 1/ 17 ίντσες (δηλαδή σε κάθε ράβδωση το βλήμα προχωρά 17 ίντσες).

Το ατσάλι που χρησιμοποιείται στις κάνες BSA είναι ειδικού τύπου, το οποίο σφυρηλατείται εν ψυχρώ για να αντέχουν οι ραβδώσεις. Οι κάνες κατασκευάζονται από μια μασίφ μπάρα η οποία τρυπιέται από ένα μεγάλης ακρίβειας εργαλείο (μήτρα) το οποίο εγγυάται, καλύτερη επεξεργασία, απόλυτη ευθυβολία και εξαιρετικό φινίρισμα στον αυλό. Αρκετοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν έτοιμους μεταλλικούς σωλήνες οι οποίοι κατά την διάρκεια της διαμόρφωσή σης έχουν υποδεέστερη αντοχή και ακρίβεια.

Ύστερα από την δημιουργία του αυλού (τρύπημα της κάνης) η ανεπεξέργαστη κάνη σφυρηλατείται εν ψυχρώ μέσα από 6 περιστροφικά σφυριά, μια διαδικασία που χρειάζεται 36.000 κτυπήματα για να ολοκληρωθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιμήκυνση της κάνης κατά 15%, την σκλήρυνση των επιφανειών της και την βελτίωση-ομοιομορφία της μοριακής δομής του μετάλλου προσδίνοντας παράλληλα ένα γυαλισμένο τελείωμα..

Η τελική διαμόρφωση της κάνης γίνεται με την χρήση μιας μήτρας με εξαιρετική ακρίβεια και πολύ υψηλού κόστους, η οποία κατά την μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης αποτυπώνει τις ραβδώσεις στο εσωτερικό της. Η ευθυγράμμιση της μήτρας γίνεται με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η δυνατότητα ελέγχου ακόμα και της παραμικρής λεπτομέρειας που χρειάζεται μια κάνη για να έχει απόλυτη ακρίβεια. Δεν είναι τυχαίο που οι κάνες BSA είναι διάσημες για την εξαιρετική συνοχή των βολών τους (grouping).

Ένα άλλο παράδειγμα του πλεονεκτήματος που παρουσιάζει η ψυχρή σφυρηλάτηση είναι ότι δημιουργεί ένα φυσικό τσοκάρισμα στο στόμιο της κάνης. Κατά τον συμβατικό - και πιο διαδεδομένο - τρόπο τσοκαρίσματος, η κάννη συμπιέζεται εξωτερικώς προκειμένου να μειωθεί η διάμετρος της στο στόμιο. Αυτό όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να στρεβλώσει την συγκέντρωση των βολών. Αντιθέτως κατά την μέθοδο της BSA χρησιμοποιείται ειδική μήτρα έτσι ώστε το τσοκάρισμα να στενεύει προοδευτικά και με ακρίβεια προκειμένου ο σκοπευτής να απολαμβάνει το σημαντικό πλεονέκτημα της μοναδικής ευθυβολίας.